Nim zaczęto robić garnki gastronomiczne z doskonałej szlachetnej stali nierdzewnej, wykorzystywano odmienne surowce. Przede wszystkim poszła ceramika, a później miedzi i aluminium. W jeszcze późniejszym okresie zaczęto wyrabiać garnki żeliwne. Teraz prawie na sto procent mamy najdoskonalsze opcje, bo nikiel i chrom, z którego wyrabia się naczynia, wspaniale przewodzą ciepło, co skutkuje tym, iż rozkłada się ono równomiernie. Co więcej, tego typu garnki nie są podatne na korozję.

Jakie mamy typy garnków gastronomicznych? W ofercie możemy wyróżnić trzy typy garnków, czyli niskie, średnie i wysokie. Każdy z osobna nadaje się do konkretnego gotowania. Niskie są wspaniałe do gotowania nieznacznej ilości jedzenia, a także do przygotowywania osobnych składników do bardziej złożonego dania. Najpotężniejszy garnek z kategorii niskich może mieć wysokość 20 centymetrów oraz pojemność 39 litrów. Garnki o średniej wielkości maja zaś pojemność od 2 do 34 litrów. Zobacz garnek do robienia soków.
To pomaga odpowiednio je dobrać do określonego zadania, do użytkowania we własnej kuchni czy w punkcie gastronomicznym. Pojemność garnków wysokich obejmuje od 3 do 100 litrów. Te pokaźniejsze mogą mierzyć nawet 51 cm i mieć średnicę do 50 cm. Doskonale się sprawdzają w domach, w których stołuje się duża, wielopokoleniowa rodzina. Niezbędne są jednakowoż w punktach gastronomicznych i innych miejscach, gdzie trzeba przygotowywać dużo potraw. Wygląd garnków stosowanych w gastronomii nie powinien wzbudzać jakichkolwiek wątpliwości. Powinny być zrobione ze wspomnianej wcześniej stali nierdzewnej. Muszą być wyposażone w uszka lub rączki wykonane z identycznego tworzywa.
Jeżeli spodobał Ci się nasz wpis, to chcielibyśmy skoncentrować Twoja uwagę na fakt, że pod poniższym linkiem czeka na Ciebie ciekawe zagadnienie (https://www.zinstudio.pl/).
Każdy garnek gastronomiczny musi posiadać także dołączoną pokrywkę, przeważnie szklaną, także ze stali nierdzewnej. Tego typu garnki mają tez bardzo ciekawe, solidne dno. Złożone jest ono z trzech warstw. Na pewno zainteresuje Cię również strona.
Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com
Pierwsza warstwa to stal nierdzewna, kolejna aluminium, a ostatnią znów stal. Garnki tego typu zazwyczaj są robione w technologii Impast. Dzięki temu odznaczają się one wytrzymałością, mogą równocześnie równomiernie przewodzić ciepło. W ten sposób dania będą się równomiernie nagrzewać. Dzięki temu możemy mieć pewność, że dania będą się szybciej przygotowywać, co przecież wiąże się również z oszczędnością gazu czy energii elektrycznej. Powinniśmy również zaznaczyć atuty estetyczne tych garnków, czyli ich ergonomiczny kształt, a także niebywałą funkcjonalność.