Skrótowy przewodnik po współczesnej fabryce, gdzie wytwarza się artykuły spożywcze

A więc zróbmy to w tym momencie. W wielu zakładach, w których produkuje się towary spożywcze, znajdują się różnego typu maszyny, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie również w pozostałych gałęziach krajowego oraz światowego przemysłu, lecz, jak już nadmieniliśmy, skupiamy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: liofilizatory.
Wyparka próżniowa >>> technika próżniowa to generalnie rzecz ujmując sprzęt, który służy do zagęszczania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na obszarze fabryk, które zajmują się wyrobem konfitur śliwkowych, marmolad nisko słodzonych, soków truskawkowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł cukrowniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.
Następnym urządzeniem, który stanowi obligatoryjny element wyposażenia wielu zakładów, w których wytwarza się artykuły spożywcze są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu produktu, a później jego wysuszeniu. Na przykład, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy w granulkach. Dla zaciekawionych tematem: .
Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to szary polak proces liofilizacji będzie łączył praktycznie tylko i wyłącznie z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A wytworzony już artykuł należy właściwie przechowywać, gdyż w przeciwnym przypadku ulegnie on zbryleniu. Przyczyna takiego zjawiska bywa prosta: proces liofilizacji powoduje, że dany produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.

Przetwarzanie żywności na masową skalę jest teraz powszechną praktyką. Pomimo tego że specjaliści od zasad właściwego żywienia przestrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to trudno wyobrazić sobie dom, w którym nie byłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie bywa o wiele zdrowsza niż ta granulowana, ale taki argument wcale nie przemawia do wielbicieli kawy rozpuszczalnej.