Króciutka historia i charakterystyka kawy, jej znaczenie dla milionów osób, które ją codziennie piją

Arabica ma niedużą zawartość kofeiny, przez co da się ją częściej pić od robusty, lecz trudniej się ją uprawia, gdyż wymaga odpowiednio gorącego, wysokiej temperatury oraz wysokości. Robusta ma dużo mniej aromatów, a dzięki wyższej zawartości kofeiny znacznie pobudza organizm pijącej ją osoby.
Doczytaj – Kawy
Kawa zanim trafi do naszych kubków musi przejść kilka etapów. Na plantacjach z zebranych ziaren kawowca otrzymuje się przygotowane na wypalanie ziarenka kawy. Wypalanie to bardzo ważny proces, to właśnie ono decyduje w głównej mierze o aromacie i smaku ziaren. Z tego też powodu najczęściej przeprowadza się je w docelowym kraju, bo wtedy wypalone ziarna nie tracą świeżości podczas długiego transportu.
Więcej informacji: tu

Masz trochę wolnego czasu i masz ochotę poszerzyć wiedzę z tego działu? Zatem naciśnij łącze i tam delektuj się drobiazgowymi postami.
br>
Nasz artykuł, który na tej stronie publikujemy, jest bardzo zajmujący, jednak warto oprócz tego przejrzeć uzupełniające informacje – więcej pod wskazanym adresem.
No i świetnie smakuje, o czym wiedzą bardzo dobrze wszyscy którzy sięgają rano po filiżankę tego wspaniałego napoju.