Jak utrzymać porządek w kuchni – rady

Pomieszczenie kuchenne jest centrum każdego domu, warto więc w szczególny sposób o nią dbać. Poniżej zestaw porad, jakim sposobem utrzymać czystość w kuchni.

sprzątanie domu
Pojemniki na pewno pomogą utrzymać porządek w kuchni. Porozrywane zapakowania po płatkach kukurydzianych czy cukrze, z których regularnie sypie się treść – każda z nas to zna. Zainwestuj więc funkcjonalne pojemniczki, jakie nie dość, że uporządkują twoje rezerwy, to będą pięknie wyglądać na półce. W pojemnikach trzymać możesz wszystko, co miałkie: kawę, herbatę (także tę w torebkach), cukier, płatki kukurydziane.

Środki polerujące na swe miejsce. Wszystko, co służy do sprzątania, to znaczy preparaty czyszczące, gąbeczki oraz ściereczki, najlepiej przechowywać pod zlewem. Poukładaj je w pojemniczkach oraz posegreguj w ten sposób, aby zdołać bez trudu sięgnąć po każdą rzecz. Nie zapominaj o tym, ażeby często prać ścierki jak też gąbki, które są doskonałym środowiskiem do rozwoju drobnoustrojów. Dziurawe jak też zużyte wyrzucaj bez zastanowienia.

Porządkowanie sztućców. Opróżnij szufladę ze sztućcami, rzetelnie ją umyj jak też wyekwipuj w specjalną wkładkę do sztućców, która świetnie pomaga w utrzymaniu TAG=porządki w szufladzie. Noże, łyżki, łyżeczki, widelce – wszystko nareszcie będzie miało własne miejsce. Przechowywanie torebek z przyprawami powoduje najwięcej kłopotów, bowiem wrzucone do szuflady łatwo się gniotą i rozdzierają, co utrudnia zachowanie ich odpowiedniej jakości. Najodpowiedniejszym rozwiązaniem będą pudełka – możesz wówczas poukładać przyprawy alfabetycznie, co ułatwi ich poszukiwanie- przeczytaj. Z kolei przyprawy w pojemniczkach przechowuj w obrotowym koszyku, który zawsze będzie w pobliżu kiedy będziesz przyrządzać potrawy.

Każdy ma swoje ukochane przekąski, które będzie dużo łatwiej znaleźć kiedy podzielisz szafkę w taki sposób, aby każdy z lokatorów miał własną półkę. Gdy zawiadomisz członków rodziny o ich „kącikach”, zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Folie, worki plastykowe, woreczki śniadaniowe, woreczki do lodu – to wszystko przechowuj w jednej szufladzie, najlepiej w sąsiedztwie chłodziarki. Specjaliści doradzają, aby pakować jedzenie jeszcze kiedy jest gorące, nie zaś kiedy ostygnie.

Owoce oraz jarzyny wyłóż na tackę bądź koszyk, dzięki czemu zyskasz dużo powierzchni na blacie.

Kategoria: Bez kategorii
Tagi: ,