Wybór najlepszej patelni to wcale nie taka łatwa rzecz. Istotne są czynniki, o jakich się nie wspomina, jak odpowiednia powłoka

Smażenie to jedna z najistotniejszych kuchennych czynności. Żeby jej wykonywanie było wygodne, a otrzymane jedzenie pyszne i odżywcze, potrzebna Ci najlepsza patelnia. Jak wybrać patelnie, która będzie spełniała najbardziej istotne wytyczne. Jak kupić, by następnie nie żałować?

przeczytaj więcej na stronie www

Autor: Steven Depolo
Źródło: http://www.flickr.com
Przede wszystkim musimy wiedzieć, iż jeśli mowa o patelni, to tak naprawdę należy skupić się na wybraniu odpowiedniej powłoki. Powłoka teflonowa jest dość praktyczna i sprawia, iż na patelni możemy smażyć bez stosowania tłuszczu, a składniki nie będą przywierać do jej powierzchni.

Czy chcesz zdobyć nowe informacje na opisywany wątek? Jeśli tak, to sprawdź, jakiego typu komunikaty zawiera rekomendowana strona (https://www.e-herbata.pl/), niewątpliwie także Cię zaintrygują.

Jedną rzeczą, o której musimy pamiętać jest to, żeby podczas smażenia nie mieszać potraw metalowymi sztućcami – zdecydowana większość powierzchni teflonowych łatwo zarysować.

Powłoka tytanowa – tytan jest przede wszystkim bardzo wytrzymały i odporny na zarysowania (potrawy jesteśmy w stanie mieszać nawet metalowymi sztućcami). Powłoka tytanowa powoduje, że jedzenie nie przykleja się do powierzchni w trakcie smażenia. Podobnie jak w przypadku teflonu – im grubsza powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do powłok tytanowych bardzo często dodaje się coś ceramicznego (na przykład porcelanę), co powoduje, że powierzchnia patelni jest bardziej śliska i nieprzywierająca.

Komplet naczyń kuchennych

Autor: Riess
Źródło: Riess

Powłoka marmurowa – uchodzi za najtrwalszą, bo marmur jest wyjątkowo odporny na zarysowania, przywieranie i odkształcenia. Taki rodzaj powłok stosuje niewielu producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim czasie coraz bardziej znana. Patelnie z tego typu powłoką rzeczywiście równomiernie się nagrzewają, dzięki czemu na powierzchni nie tworzą się ciepłe oraz zimne punkty. Śliska powłoka powoduje, że smażone składniki nie będą przywierać do powierzchni.

Podoba Ci się ten wpis? Jeśli tak, to niewątpliwie ucieszy Cię wiadomość, że podobny artykuł jest tuż obok. Zwyczajnie zobacz portal.

Ceramika jest wytrzymała na różne rysy. O odpowiedniej powłoce i wytrzymałości konkretnego naczynia powinniśmy pamiętać też w pozostałych sytuacjach, jak na przykład kupujemy gęsiarke – wyposażenie kuchni w sklepie To bardzo istotne naczynie kuchenne, najlepiej jak jest żeliwne, gdyż dzięki temu może wytrzymać dość znaczne temperatury i to przez długi czas. Miejmy na uwadze więc, że jak planujemy kupno nowych naczyń i urządzeń do kuchni, to zawsze wybierajmy w jak najwyższym stopniu jakościowe rzeczy.