Wybór najlepszej patelni to wcale nie taka łatwa rzecz. Istotne są czynniki, o jakich się nie wspomina, jak odpowiednia powłoka

Smażenie to jedna z najistotniejszych kuchennych czynności. Żeby jej wykonywanie było wygodne, a otrzymane jedzenie pyszne i odżywcze, potrzebna Ci najlepsza patelnia. Jak wybrać patelnie, która będzie spełniała najbardziej istotne wytyczne. Jak kupić, by następnie nie żałować?

przeczytaj więcej na stronie www
Oprawcowane przez: Steven Depolo
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Przede wszystkim musimy wiedzieć, iż jeśli mowa o patelni, to tak naprawdę należy skupić się na wybraniu odpowiedniej powłoki. Powłoka teflonowa jest dość praktyczna i sprawia, iż na patelni możemy smażyć bez stosowania tłuszczu, a składniki nie będą przywierać do jej powierzchni. Jedną rzeczą, o której musimy pamiętać jest to, żeby podczas smażenia nie mieszać potraw metalowymi sztućcami – zdecydowana większość powierzchni teflonowych łatwo zarysować.

Powłoka tytanowa – tytan jest przede wszystkim bardzo wytrzymały i odporny na zarysowania (potrawy jesteśmy w stanie mieszać nawet metalowymi sztućcami). Powłoka tytanowa powoduje, że jedzenie (Sprawdź Więcej) nie przykleja się do powierzchni w trakcie smażenia.

To doskonały czas, aby dowiedzieć się więcej danych na opisywany wątek - potrzebne będzie tylko optymalne źródło (https://a-bis.pl/chlodziarka-do-wina-2z-40fl), które przybliży niezbędne informacje.

Podobnie jak w przypadku teflonu – im grubsza powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do powłok tytanowych bardzo często dodaje się coś ceramicznego (na przykład porcelanę), co powoduje, że powierzchnia patelni jest bardziej śliska i nieprzywierająca.

Różne notki

Talent plus dobry sprzęt równa się sukces w kuchni!

garnek
Oprawcowane przez: Vittore Comforto
Na podstawie danych z: Vittore Comforto
Sukces w gotowaniu jest warunkowany przez kilka aspektów. Najbardziej znaczącym z nich jest z pewnością przyrodzony talent – nie czarujmy się, są osoby, które od startu przygody z kuchnią wykazują smykałkę do pichcenia.


Komplet naczyń kuchennych
Oprawcowane przez: Riess
Na podstawie danych z: Riess
Powłoka marmurowa – uchodzi za najtrwalszą, bo marmur jest wyjątkowo odporny na zarysowania, przywieranie i odkształcenia. Taki rodzaj powłok stosuje niewielu producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim czasie coraz bardziej znana. Patelnie z tego typu powłoką rzeczywiście równomiernie się nagrzewają, dzięki czemu na powierzchni nie tworzą się ciepłe oraz zimne punkty. Śliska powłoka powoduje, że smażone składniki nie będą przywierać do powierzchni. Ceramika jest wytrzymała na różne rysy. O odpowiedniej powłoce i wytrzymałości konkretnego naczynia powinniśmy pamiętać też w pozostałych sytuacjach, jak na przykład kupujemy gęsiarke - wyposażenie kuchni w sklepie To bardzo istotne naczynie kuchenne, najlepiej jak jest żeliwne, gdyż dzięki temu może wytrzymać dość znaczne temperatury i to przez długi czas. Miejmy na uwadze więc, że jak planujemy kupno nowych naczyń i urządzeń do kuchni, to zawsze wybierajmy w jak najwyższym stopniu jakościowe rzeczy.
2018-11-17 07:28
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.