Czym są produkty liofilizowane? W jakiego typu produktach je odnajdziemy? Dla jakich osób są najlepsze?

Liofilizacja, nazywana też jako suszenie sublimacyjne, to proces technologiczny, jaki w okresie zamrażania produktu, pozbywa się wody, z pominięciem procesu skraplania. Tego rodzaju termin zdaje się nowy, ale w spożywczym przemyśle panuje już długo, od pierwszej połowy dwudziestego wieku.


W tamtych czasach to amerykanie dostali tak pierwsze produkty, kawę, a było to w roku 1938.




owoce liofilizowane
Oprawcowane przez: Demur
Na podstawie danych z: http://demur.pl


Nie ulega wątpliwości, iż liofilizacja to najlepsza metoda utrwalania żywności. Na pewno zabezpiecza różne produkty przed zepsuciem, z drugiej strony utrzymuje ich wartość odżywczą . Podczas takiego procesu nie dochodzi do wielkich strat witamin lub składników mineralnych. Liofilizaty są ponadto lżejsze, bardziej małe niż ich normalne odpowiedniki, najlepsze więc są, aby zabrać je w podróż.


Z pewnością każdy z produktów nadaje się do liofilizacji, wiadomo jednak, jak tylko posiada w swoim składzie wodę i Składniki jakie zaliczyć można do suchej substancji, czyli białka, węglowodany oraz tłuszcz. Najbardziej często spotykane są w sklepach warzywa oraz najlepsze owoce liofilizowane. Można je jednak znaleźć i w innych produktach, jak dania, sosy instant, mieszanki przyprawowe czy kawy. Dość często używane są w produktach dla ludzi aktywnych, jak mięso liofilizowane, które jest skoncentrowanym źródłem białka.


Taka żywność stanowi cenny element zdrowej diety, a związane to jest nie tylko z jej solidnością, lecz też wysoką wartością odżywczą.




Liofilizaty przydatne są zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie, jak i tym, co często podróżują. Dobrze się w takie zaopatrzyć, jeśli istotny jest dla nas zdrowy styl życia.
2018-06-21 19:45
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.