Patelnia żeliwna - następca teflonu

Jeśli Twój okres fascynacji patelniami teflonowymi właśnie mija bezpowrotnie, sugerujemy nowe rozwiązanie. Nowe dla Ciebie, ponieważ świat już od stuleci przygotowuje posiłki w patelniach żeliwnych.

patelnie
Oprawcowane przez: Silit
Na podstawie danych z: www.smakprostoty.pl
Patelnie żeliwne. To z ich przyczyny nasza przygoda z gotowaniem nabierze nowego wymiaru. Jej rewelacyjne właściwości wyostrzą aromat i smak przyrządzanych potraw. Co interesujące, przygotowane na żeliwie posiłki są wzbogacane o minimalne ilości żelaza - pierwiastka niezbędnego do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, patelnie żeliwne idealnie sprawdzą się dla osób chorujących na serce oraz tych z niedoborem czerwonych krwinek.

Żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, oszczędza czas przygotowania potraw, jak również energię. Wiedzmy, że im starsza patelnia żeliwna, tym lepsza.

Lata intensywnej pracy wzbogacają jej właściwości, zamiast obniżać. To nie to samo co teflonowe patelnie, które z każdym użyciem są coraz bardziej wyeksploatowane. Gdy mówimy o żeliwie – ta zasada działa w przeciwnym kierunku. Tajemnica wzrastającej z biegiem lat jakości przysmażania na żeliwie tkwi w jego impregnacji. Impregnowana przez wiele lat patelnia, z czasem staje się jeszcze lepsza. To, co było dobre od samego początku, wciąż zyskuje. Wszyscy spotkaliśmy się z paniami domu, które twierdzą iż najlepsze potrawy przyrządzają tylko w swojej kuchni, używając swoich garnków i patelni.

Ponieważ patelnie żeliwne maja nieco większy ciężar od pozostałych, sztuka smażenia pysznych naleśników zajmie troszkę więcej czasu, co nie oznacza, że nie jest do opanowania – wprost przeciwnie. Smak i kruchość naleśników wynagrodzi nam czas poświęcony na doskonalenie swych umiejętności.

żeliwna patelnia
Oprawcowane przez: Le Creuset
Na podstawie danych z: www.smakprostoty.pl
Jeśli chcemy by nasza patelnia sprawowała się jak należy wiele długich lat, koniecznym jest by o nią odpowiednio się zatroszczyć. Po każdym użyciu trzeba porządnie ją wytrzeć papierowym ręcznikiem, a przy tym zapomnieć o posiadaniu zmywarki – środki chemiczne mogą powodować rdzewienie powierzchni.

I nie zapominajmy, że naczynia te nie powinny być wykorzystywane do przechowywania kwaśnych potraw, albowiem wchodzą one w reakcje z żeliwem, czego skutkiem może być metaliczny smak potraw.
2019-03-07 18:44
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.