Skrótowy przewodnik po współczesnej fabryce, gdzie wytwarza się artykuły spożywcze

Gdy w domu pojawiają się goście, to pan i pani domu częstują przybyszów czym chata bogata. To wtedy na ławach lądują mniej albo bardziej zmyślne posiłki oraz, obowiązkowo, kawa i herbata owocowa. Tak już przyjęło się w rodzimej tradycji, że należy wykazać się gościnnością, gdy do mieszkania wchodzą sąsiedzi albo kompani. W takich sytuacjach rzadko zastanawiamy się, w jaki sposób powstały produkty, które stawiamy przed przybyszami.
badania w laboratorium
Oprawcowane przez: Iqbal Osman
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
A więc zróbmy to w tym momencie. W wielu zakładach, w których produkuje się towary spożywcze, znajdują się różnego typu maszyny, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie również w pozostałych gałęziach krajowego oraz światowego przemysłu, lecz, jak już nadmieniliśmy, skupiamy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: liofilizatory.

Wyparka próżniowa to generalnie rzecz ujmując sprzęt, który służy do zagęszczania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na obszarze fabryk, które zajmują się wyrobem konfitur śliwkowych, marmolad nisko słodzonych, soków truskawkowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł [roboty przemysłowe] cukrowniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.

Następnym urządzeniem, który stanowi obligatoryjny element wyposażenia wielu zakładów, w których wytwarza się artykuły spożywcze są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu produktu, a później jego wysuszeniu. Na przykład, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy w granulkach. Dla zaciekawionych tematem: .

Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to szary polak proces liofilizacji będzie łączył praktycznie tylko i wyłącznie z procesem wytwarzania jego ulubionej kawy o smaku karmelowym. A wytworzony już artykuł należy właściwie przechowywać, gdyż w przeciwnym przypadku ulegnie on zbryleniu. Przyczyna takiego zjawiska bywa prosta: proces liofilizacji powoduje, że dany produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.
Skruber K-415
Oprawcowane przez: www.donserv.p
Na podstawie danych z: www.donserv.p
Przetwarzanie żywności na masową skalę jest teraz powszechną praktyką. Pomimo tego że specjaliści od zasad właściwego żywienia przestrzegają nas przed konsumowaniem zbyt przetworzonych produktów, to trudno wyobrazić sobie dom, w którym nie byłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie bywa o wiele zdrowsza niż ta granulowana, ale taki argument wcale nie przemawia do wielbicieli kawy rozpuszczalnej.


Różne notki

Jakie żyrandole będą doskonałe do eleganckich pomieszczeń, a jakie dla osób potrzebujących dużej funkcjonalności?

kredyt
Oprawcowane przez: ShashiBellamkonda
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Przy aranżowaniu m.in. salonu musimy pamiętać o oświetleniu, które będzie w tamtym miejscu zamontowane. Powinno ono oczywiście pasować do ogólnego wyglądu danego pomieszczenia. Należałoby też zwrócić uwagę na ulokowanie poszczególnych opraw, z tego powodu, że ma to znaczny wpływ na końcowy rezultat.
2018-12-02 07:20
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.